Interview met Karel Reynders, spreker in “Retorica en Musica”

Karel, jij bent een van de sprekers. We zijn in de laatste fase van de voorbereiding, we leven echt naar het moment toe nu. Wat is op dit moment jouw indruk?

Je voelt het naderbij komen, soms is het een beetje moeilijk te vatten dat het nog maar 2 weken is, terwijl we er al 2,5 maand mee bezig zijn. Anderzijds is het ook fijn. Je ziet echt de vorderingen, hoe alles als puzzelstukken in elkaar begint te vallen.

Je beschrijft het dus zelf al een beetje dat het proces een heel ander is dan in het gebruikelijke Toastmasters programma. Wat is er zo anders aan?

Normaal gezien gaat het niet door zoveel iteraties, meestal zijn er weinig andere mensen mee betrokken. Nu zit ik hier aan de 4de of 5de iteratie van mijn speech. Het is een veel langer proces, maar daardoor ook veel interessanter. Je gaat veel dieper, je blijft niet aan de oppervlakte, wat meer het geval is bij een Toastmasters speech. Je komt veel meer tot een afgewerkt product.

Vind je die diepgang de moeite om ook in het normale programma meer ruimte voor te creƫren?

Zeker. Het zou overdreven zijn om in elke bijeenkomst daar naartoe te werken, maar het is zeker interessant om bepaalde evenementen in het jaar te organiseren, waar we op deze manier rond een gemeenschappelijk thema of met speciale sprekers werken, en ook externe sprekers uitnodigen. We organiseren wel al wedstrijden, die een stuk in deze richting gaan, maar dan nu ook gericht op een algemeen publiek, niet altijd op Toastmasters.

Het lijkt me dat er 2 dingen anders zijn: het doelpubliek en het afstemmen tussen verschillende sprekers.

Ook het afwerken. We zijn veel fijner aan het afwerken, waar we normaal een huis met snelbouwstenen maken, is het hier tot op het behang afgewerkt.
Ik vind het persoonlijk veel interessanter dat we er allemaal samen aan aan het werken zijn. Als Toastmasters zijn we allemaal solisten, en hier meer deel van een koor. Dat maakt het heel anders. Je toetst af, je gaat samen met anderen door een proces. Je kunt je speeches verbeteren op een manier die je alleen niet voor elkaar zou krijgen. De feedback die je krijgt, van mensen die met jou meedenken naar een gemeenschappelijk eindresultaat, is enorm vruchtbaar.

Karel, dank je wel en veel succes binnenkort!

Wim

Event information and link to tickets
Karel Reynders, Club President

Leave a Comment

Warning: Undefined array key "cookies" in /customers/b/8/4/toastmasters.be/httpd.www/wp-content/plugins/wp-forms-puzzle-captcha/includes/functions.php on line 118

Drag To Verify